Fortsättningsvis hittar du bloggen på facebook.com/compassionportalen/
Ett filmklipp om självkritik

30 maj 2018.

Kolla detta nya klipp om självkritik! Här ser vi exempel på hur man kan bemöta den självkritiska delen av sig själv med medkänsla - med både värme, förståelse och självhävdelse.

Compassionfokuserat arbetssätt på ungdomsmottagning

23 maj 2018

Idag har jag föreläst om CFT på Sveriges Ungdomsmottagningarnas årskonferens. Finns ett stort intresse för compassionfokuserat arbetssätt på ungdomsmottagningar, vilket är väldigt hoppfullt! Här möts en metod (CFT) och en verksamhet (UM) som tillsammans kan göra stor skillnad i förebyggande arbete - för att minska psykisk ohälsa och öka välmåendet för unga människor i Sverige idag!

Del 2 av podavsnitten om medkänsla, prestation och stress.

Nu kan du lyssna på del 2 av podden där jag berättar om prestation och stress. Detta avsnitt handlar om hur du konkret med hjälp av träning i medkänsla kan bryta problematiska prestationsmönster. Klicka på bilden för att lyssna.
Podcast om prestation, stress och medkänsla.
11 april 2018
Klicka på bilden för att lyssna på när jag pratar om medkänsla, prestation och stress. Första avsnittet har fokus på att förstå problematiska prestationsbeteenden utifrån trecirkelmodellen från CFT.

Viloläge

23 mars 2018
 

Byter idéer och bok med Magnus Fridh som har skrivit boken "Viloläge - mindfulness och meditation i vardagen". Meditation ligger mig varmt om hjärtat och är ett utmärkt sätt att få fördjupad återhämtning och kontakt med sig själv.

Intervju i podcasten "Lära från lärda"

28 februari 2018

Nu kan du lyssna på när jag berättar om boken "Utan press" i podcasten "Lära från lärda" av Fredrik Hillerborg. Du hittar den där du hittar podcasts eller på hemsidan genom att klicka på bilden.
Presentation för bibliotekarier

22 februari 2018

Idag presenterar jag nya boken för Stockholms Bibliotekarier på Natur&Kultur. Det märks just nu att det kommer böcker som handlar om något annat än prestera, bli perfekt, tjäna pengar. Jag tror det finns en längtan hos människor efter något verkligt, handfast, mänskligt. Gillade boken "Verkstäder" av Cilla Ramnek. Vi pratade om hur våra böcker handlade om lite liknande saker - att få göra, vara och fixa med något man gillar utan att bygga ett varumärke eller drivas av att prestera för något yttre mål.
Bokhandelskvällar

20 februari 2018

Den 6 mars kommer jag prata om min nya bok på Akademibokhandeln i Södertälje (klicka på bilden för mer info) och den 14 mars i Huddinge. Välkommen!
Min nya bok: Utan press - om medkänsla, prestation och stress

Idag släpps min bok ”Utan press - om medkänsla, prestation och stress”. Den tittar närmare på varför vi människor hamnar i problematiska prestationsbeteenden och hur det går att prestera och leva på ett annorlunda vis.

Boken utgår från Compassionfokuserad terapi. Jag hoppas den ska vara intressant och hjälpsam dels för personer som känner igen sig i bokens beskrivningar av prestationshets, dels för den som anser att det är ett gemensamt samhällsproblem att en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning idag är stress. Vi har ihjäl oss själva helt i onödan.

Boken kan även vara intressant för terapeuter som jobbar med eller är nyfikna på CFT då den innehåller teori och interventioner från metoden.

Smärtan och samhörigheten

Smärtan och samhörigheten

10 februari 2018

Idag tänker jag på ledsenhet och hur vi behöver känna en trygghet och samhörighet för att våga känna. Att veta att det finns någon där att få tröst av. Alla har inte någon sådan person i sitt liv, andra har det men rädslan för att visa sig sårbar gör att man inte vågar visa vad man känner. Och ibland känner vi oss alla bara så ensamma - för så är det att vara människa. Idag fascineras jag återigen av kultur - hur musik och böcker kan ge en sådan stark känsla av en större gemenskap. Alla människor känner smärta, alla blir sårade. Vi är inte ensamma med det vi upplever. Och vågar vi känna så läker vi. Just idag läser jag Åsa Nilsonnes ärliga bok "Processen" om sitt liv som psykiater - hon berättar om osäkerhet, misstag och egen ångest. Och hur vi alla bara är så himla mänskliga.
I befintligt skick

18 januari 2018

Kan tipsa om Katja Lindert Bergstens och Kristoffer Petterssons nya bok om medkänsla! Inte hunnit läsa än, men verkar lovande.

Läs mer här: https://www.nok.se/Akademisk/Titlar/Psykologi-psykiatri/Klinisk-psykologi/I-befintligt-skick/
Inläsning av mindfulnessövningar

17 januari 2018

Idag läste jag in mindfulness- och avslappningsövingar för Natur & Kulturs bok "Mer liv, mindre oro" som kommer ut i mars. Övningarna fungerar perfekt i en CFT-terapi eller för egenträning och aktivering av trygghetssystemet.

Kul uppdrag och fantastiskt trevliga människor som jobbar på "Visuellt ljud".
Medkännande musik

11 december 2017

Vi kan använda många olika ingångar för att komma i kontakt med medkänsla. Den här låten som framförs av Ane Brun hjälpte mig idag att komma i kontakt med en känsla av medkänsla från andra. Skulle också kunna användas när man jobbar med att utveckla en medkännande mentor. Eller för att gå från hot- och driv till trygghet. (Du kan läsa mer om medkänsla här.)
Trött på all input

22 november 2017

För mig är det alltid lite dubbelt när jag skriver ett blogginlägg. Vi blir så överösta av information ständigt och problemet för många av oss är att vi aldrig får chans att ha en stilla stund där vi bara är med det som är, utan sociala medier, tidningsartiklar, bloggar, musik, någon som berättar något, mail att kolla, podavsnitt. Våra hjärnor bara kokar och kickar på den belöningskänslan det ger att kolla något, att stimuleras. Men vi tappar något viktigt som handlar om att bara vara, att få chans att tänka en tanke fullt ut, att stilla reflektera eller bara vila från alla intryck. Och det har blivit så normaliserat. Det är så vi nu är vana att leva.
Men jag märker hur jag mer och mer får en längtan efter att bara stänga av all input, att logga ut från sociala medier, tidningar, poddar, information. Och bara vara precis där jag är. Utan paniken över att behöva lära sig mer, ta in mer, vara mer påläst. ”Det här är tillräckligt”. Och istället börja ta in mig själv och de människor jag har runt mig, just nu.

Och samtidigt så finns det såklart en fördel med internet, med all information, med bloggar och tankar som delas. Men vi är så nya på att förstå hur vi ska använda internet på ett hjälpsamt sätt. Än så länge beter vi oss som ett barn som fått 4 kg godis ställt framför sig. De flesta av oss har blivit beroende av ständig stimulans. Vi står inte ut med att bara vara med oss själva och de vi har runtomkring oss.

Så detta är ett blogginlägg som jag på ett sätt hoppas att ingen läser, att du istället väljer bort det för att tänka en egen tanke.
CFT-konferensen i Birmingham

16-18 oktober 2017

Årets internationella CFT-konferens hölls i veckan i Birmingham. Workshopen i acting methods för att utveckla sitt medkännande själv gav många nya idéer runt hur man kan jobba med kroppen. Men den föreläsning som stod ut var Eleanor Longdens berättelse om hur de utvecklat arbetet med compassion för människor som hör röster. Jag jobbar själv inte med psykosproblematik, men Longdens beskrivning som tog sin början i egna erfarenheter, över till kliniska erfarenheter och forskning och sedan till det allmänmänskliga berörde mig mycket. Under alla symptom och "unika" problem människor upplever finns i slutändan ändå samma sårbarhet och sökande efter att höra till.
Alla föreläsningar kommer snart finnas på compassionatemind.co.uk under medlem.
Lyssna på den där intuitiva känslan
Någon ger dig ett tips, kommer med ett förslag och en del av dig tänker "Jaa det kanske är bra att göra så". Men något inom dig säger att det är fel, det känns liksom inte som du. Men du kör på i tron om att det nog är sådär man ska göra.
Tiden går och du blir mer och mer osäker på vad du vill och livet börjar kännas lite trist och tomt.
Men så en dag gör du tvärt om. Du lyssnar på den där rösten som säger "Nä så där vill jag inte alls göra" trots att den går emot alla tips och råd och normer om hur man "borde" göra.

Och plötligt får du en energi. Plötsligt känner du att du lever. För den där känslan är inte bara en känsla - den innehåller en intuition som skapats av en lång rad erfarenheter du varit med om. Och den säger något om dina behov och dina värderingar.
Du kanske inte alltid blir mest omtyckt eller mest framgångsrik. Du kanske gör "fel" och "misslyckas", men du känner i alla fall att du lever och du gör något unikt. Vi behöver människor som vågar följa det de innerst inne tror på - det som stämmer med ens värderingar.
Idag fick CFT integreras med design och produktutveckling

22 september 2017

Idag har jag gästföreläst om utmaningar för välmående i vårt moderna samhälle på Workshop om Kroppen och design för IKEA. Dagen anordnades av Boris Design Studio och SICS (Swedish Institute of Computer Science). Reflekterar över hur mycket vi påverkas av det vi har runt oss och hur vi behöver anpassa våra liv efter hur vår kropp och vår hjärna fungerar. Workshopen hölls på ABSmålands i Malmö som var en väldigt bra miljö för att sätta igång kreativa processer.
Philip Zimbardo om compassion

4 september 2017

Har du hört talas om "The Stanford prison experiment"? Annars kolla in vad det handlar om. Philip Zimbardo som genomförde studien och även varit ordförande APA - (American Psychological Association) besökte Stockholm i förra veckan och talade om compassion och hans projekt "Heroic imagination project" som jobbar för att unga människor ska våga agera med medkänsla. Zimbardo hade även sällskap av forskare vid Stanford som arbetar med CFT och Compassionate Leadership.
CFT för beroendeterapeuter
1 september 2017
I veckan har jag hållit min introduktionskurs i CFT för ett gäng beroendeterapeuter. Användningsområdet för CFT är brett och skam och självkritik finns ofta som en underliggande faktor för många psykiska problem. Har man inte förmågan till att göra sig själv trygg och ta hand om sig så använder man andra strategier för att hantera obehag och uppleva någon form av positiv känsla - t.ex alkohol, droger, ett överdrivet presterande eller träning.
Compassionate leadership i Sverige

20 augusti 2017

Den här veckan hålls två föreläsningar om Compassionate Leadership i Sverige. Det är flera kända forskare från USA som kommer prata om ledarskap utifrån medkänsla. Klicka på bilden för att komma till eventet.

Senaste inläggen