gå i terapi hos sofia viotti, leg. psykolog, Stockholm

Du hittar mer information om de terapier jag erbjuder på sofiaviotti.com

Längre ner på sidan hittar du en lista med andra CFT-terapeuter.

rådgivande samtal i compassionträning

Jag erbjuder även rådgivande samtal för dig som tränar compassion/meditation/mindfulness på egen hand. Du kan komma vid ett enskilt tillfälle eller max 4 ggr. Detta är alltså ingen terapi utan stöd och vägledning i egen träning. Även online.

För dig som 
-tränat ett tag på egen hand och känner att det är vissa saker du fastnar i
-precis har börjat och vill ha hjälp att lägga upp en plan och få stöd i hur du ska tänka runt din träning
-vill ha fördjupad träning och hjälp att utvecklas vidare

-går min onlinekurs i Compassion Mind Training och vill ha individuellt stöd/rådgivning


Pris: 60 min 1400 kr. 

vad är compassionfokuserad terapi?

Compassionfokuserad terapi (CFT) är en KBT-terapi men med inslag från andra terapiformer. Man jobbar med tankar, känslor, beteenden och kroppen för att aktivera hjärnans trygghetssystem. I terapin tränar man bland annat på att få ett vänligare och varmare förhållningssätt till sig själv och andra. Vilket på svenska ibland kallas för självmedkänsla.

Terapiformen är skapad av den brittiske psykologen och professorn Paul Gilbert som främst fokuserat på människor som haft mycket självkritik och dålig självkänsla.

CFT passar egentligen alla människor eftersom vi mår bra av att träna hjärnan i välmående. Men metoden kan vara extra hjälpsam om du har låg självkänsla, upplever mycket ångest, oro, är kritisk mot dig själv eller andra, har svårt att reglera dina känslor, upplever relationsproblem, har höga prestationskrav eller har svårt att känna dig nöjd med dig själv.

Exempel på problem:
Låg självkänsla
Stress
Självkritik
Prestationskrav
Ångest
Oro
Nedstämdhet
Ilska


Mer information om CFT:

Att utveckla självmedkänsla.pdf

hur hittar man rätt terapeut?

Nedan hittar du en lista på utövare av CFT. Syftet med denna lista är att underlätta för klienter att hitta en terapeut som kan bedriva CFT-terapi. Kravet för att vara med på listan är att terapeuterna ska vara minst steg-1 terapeuter och minst ha gått en Introduktionskurs i CFT på 2 dagar. Samt själv anse att de kan erbjuda CFT. Det finns ingen yttre granskning runt hur kunniga terapeuterna är på CFT. Vill du stå med på listan skriv till Sofia Viotti på sofia@viottipsykologi.se

Utövare av CFT 20220109.xlsx


När du letar CFT-terapeut så är det viktigt att du tar reda på vad personen har för bakgrund och för utbildning i CFT. Tveka inte att fråga terapeuten innan du bokar upp dig för terapi. Vi är noga med vad vi köper när vi ska köpa en ny bil eller anlita en byggfirma, men vi behöver vara lika eller ännu mer noggranna när vi ska inleda en terapi. Därför kommer här några viktiga saker att tänka på.

För terapi generellt så rekommenderar jag dig att gå antingen till en leg. psykolog, leg. psykoterapeut eller terapeut som har minst steg-1-utbildning.

  • Leg. psykolog: Har 5-årig utbildning i psykologi och terapeutisk steg-1-utbildning inom någon inriktning (ex. KBT, psykodynamisk, integrativ).
  • Leg. psykoterapeut: Kan ha olika utbildning/yrke i bakgrunden (ex. psykolog, socionom, sjuksköterska) och har läst terapeutisk steg-1 och steg-2 utbildning.
  • Steg-1 terapeut: Kan ha olika yrkesbakgrund och läst terapeutisk steg-1-utbildning i någon inriktning.

Ta både reda på vad personen har för grundutbildning, yrke och vilken inriktning personen haft på sin terapeutiska utbildning. Det är en säkerhet för dig som gör att du kan göra en bedömning om personens kunskap. Det finns personer som kallar sig för CFT-terapeuter/KBT-terapeuter osv. som enbart kan ha gått några dagars kurs. Den legitimation som psykologer och psykoterapeuter har är en säkerhet då det innebär att man arbetar under granskning av Socialstyrelsen.

Compassionfokuserad terapi är en inriktning som man vidareutbildar sig i. Det finns ingen bestämmelse som styr över vem som får kalla sig CFT-terapeut eller utföra CFT-terapi. Därför är det viktigt för dig att ta reda på vad personen har för utbildning inom CFT.
I dagsläget finns det 2 längre utbildningar i England. En anordnas av Paul Gilbert. Förutom det finns i England en kortare introduktionskurs och en avancerad kurs som ges av Paul Gilbert. Det finns även andra bra kurser i England som ges av Gilberts kollegor. I Sverige finns det en längre kurs på KI, kurser som anordnas av privata aktörer, samt mina kurser för psykologer/terapeuter.
Här får du göra din egen bedömning. Har personen enbart gått en introduktionskurs och precis börjat arbeta med CFT så är personen nybörjare (vilket inte betyder att det inte är en bra terapeut). Har personen gått flera kurser, går i handledning och arbetat med CFT under några år så innebär det såklart att personen kan mer om CFT. Akta dig däremot för personer som utgör sig för att kunna mer än de kan stödja i utbildning osv. Det finns de som enbart läst böcker och kallar att det de gör är CFT. Det är inte seriöst. Det kan även vara bra att fråga vem personen är utbildad av.

Om du har frågor om CFT-terapeuter så är du välkommen att höra av dig så kan jag försöka guida dig rätt.